Botwinnik 1 eindigt op plek 3 met mes en vork

In de laatste ronde van het 1e team in de KNSB stond er toch nog redelijk wat op het spel. Bij een verlies ging tegenstander Voorschoten 2 over ons heen en bij een 4-4 tussen Schaakmat Westland en Schaakhuis zouden ook deze teams beide ons passeren. Als slechtste nummer 7 zouden we in dit geval gedegradeerd zijn. Uiteindelijk werd de soep niet zo heet gegeten. Schaakmat Westland won met grote cijfers en wij hoefden maar kort op voorschoten te kauwen om ze door te slikken, het geheim: eten met mes en vork.

Hoe ziet dat er dan uit in de praktijk, heel simpel. De topborden gingen door de stelling van hun tegenstander als een mes door boter. Ondergetekende lanceerde een koningsaanval, door de wat passief staande stukken van de tegenstander kon ik het mooi afmaken doormiddel van een toren + paard offer. De tegenstander kon een aantal zetten later mat of groot stukkenverlies niet meer voorkomen.

Een bord verder deed Max dat dunnetjes over, ook hier werd de koningsvleugel onder handen genomen en werd met behulp van opstormende paarden en pionnen de stelling in stukken gesneden. Ook hier een duidelijke winnaar.

We schuiven een bord verder naar Arno die al tijdens de opening mes scherp was. Dat zorgde voor een pionwinst wat later weer uitgebreid werd naar een groter stukken overwicht. Dat zijn al drie mooie overwinningen.

Julian en Yde zijn niet zo van de steekwapens en gebruikte een ander bestekvoorwerp, de vork! Julian leek in mijn ogen wat bedrukt te staan, maar dat had ik niet goed gezien zo bleek in de analyse. Na een grote afruil kwam er een mooie vork op het bord, wat Julian de overwinning bezorgde. Op hetzelfde moment deed Yde hetzelfde, ook hier zorgde na een afruil een vork voor de overwinning.

Vijf overwinningen die werden aangevuld door drie remises. Stefan had richting het eindspel een lastige stelling, waarbij dames in stonden en pionnen bij de koning gevaarlijk aangevallen stonden. Beide spelers durfde geen risico te nemen. Anders was het bij Erik, die na een vergissing twee pionnen verloor. Gelukkig werd er snel wat terug gewonnen en was een koningsaanval zelfs nog even gevaarlijk. Ook hier een remise als resultaat. Tot slot nog Wouter die goed zijn best heeft gedaan om er een overwinning van te maken, maar ook hier bleven de stukken van de tegenstander overeind. Deze laatste remise zorgde voor een mooie afsluiter van het seizoen met 6.5-1.5