Botwinnik naar HSB Beker finale

De laatste tijd begint Botwinnik bij het 1e en in de bekerwedstrijden steeds meer een stuntploeg te worden. De jonge honden hebben het weer voor elkaar gekregen om ratingfavoriet Westland uit de HSB Beker te knikkeren. De gemiddelde ratings lagen 175 punten uit elkaar, maar daar hadden vooral Max en Julian maling aan. Arno van der Lubben voltooide de 3-1 overwinning, terwijl ik van dichtbij mocht toekijken.

Je kijkt naar een bord, tegenstander is aan het aanvallen. Je gaat terug naar je eigen stelling. Draait je op een moment om en ziet dat de partij is afgelopen. Er staat maar 1 koning in het midden en dan realiseer je, dat is de koning van Julian. De verbazing was groot maar de uitleg achteraf duidelijk. De tegenstander had zich vergallopeerd met een pion zet, probeerde die te redden maar kwam daardoor nog meer in de problemen. Na het weggeven van 3 a 4 pionnen vond hij het wel genoeg.

Dan hebben we nog de grootheid die we Max Kanbier noemen. Max is altijd duidelijk, hij heeft winstkansen met wit tegen hoge spelers en met zwart tegen lage spelers. Maar nu moesten we winnen dus dan maar met zwart tegen 2394! In een spannend eindspel trok Max aan het langste eind. Daarmee staat hij dit externe seizoen in de HSB op 8 uit 8.

Arno is die andere topper die de laatste tijd weer goed in vorm is. Ook dit keer stelde hij niet teleur, vanuit de opening kwam hij een pion voor te staan en die werd niet meer teruggeven. De stelling werd in het midden nog wel spannend, maar de dreigingen waren moeilijk genoeg.

Ik speelde zelf een erg leuke pot tegen dezelfde tegenstander als waarvan ik al had verloren in de HSB competitie. Toen miste ik mat in 3, nu waren er ook wel kansen maar werd een opstormende pion mij fataal. De eerste paar zetten waren precies hetzelfde als de vorige partij, ik wilde niet dezelfde variant spelen omdat we de vorige keer die geanalyseerd hadden en een beter zet voor mijn tegenstander hadden bepaald. De nieuwe variant bracht veel aanvalskansen, maar uitgerekend op de lijn van de geofferde b-pion brak mijn tegenstander er doorheen.

De finale is tegen DSC zij wonnen ook gisteravond. Gaan we met de beker naar huis?