HSB1: NOG EEN BEETJE ROESTIG


Omdat DD ook op donderdag speelt en ons 1e veel uit lesgevers bij onze jeugd bestaat, waren er wat bestuurlijke uitdagingen. Daarom werd er voor gekozen om Arno Middelkoop en Davin vooruit te laten spelen. Dit zorgde voor een 1-1 beginstand. Arno kon in het eindspel een remise stelling forceren, maar zag in tijdnood niet de correcte zet. In plaats daarvan koos hij voor een wanhoop move, wat niks opleverde. Bij Davin viel de partij juist weer de andere kant op, waardoor hij de stand weer gelijk trok.

Uiteindelijk nog 6 partijen op de echte speelavond. Aan de start leek er nog hoop. Wouter Bik speelde aan Bord 1 tegen hun sterkste tegenstander. Wouter deed niet onder en de partij bleef lang gelijk. Uiteindelijk bracht Wouter even vuur in de pan door een mooi kwaliteitsoffer. Helaas kon de tegenstander de dreigingen snel neutraliseren door alles af te ruilen, Wouter hield wel een pion meer over, maar deze was niet te redden. Wouter moest als beloning van zijn goede spel met remise genoegen nemen.

Voor de rest moest iedereen nog even inkomen. Kersverse vader Yde heeft door de stress van de bevalling misschien wel wat ratingpuntjes verloren. In een lastig middenspel, waarbij de positionering van de lopers en pionnen belangrijk waren, trok Yde aan het kortste eind. Nog een beetje roestig.

De andere Arno, van der Lubben, had in de auto verzocht een sterke tegenstander te krijgen. Die wissel pakte niet goed uit. Vanuit de opening stond Arno lange tijd een pion voor en kwam met twee torens op de 7e rij. Helaas was de knock-out niet te vinden en na een grote afruil was een vrij pion van de tegenstander de doodsteek. Daar had meer in gezeten, nog een beetje roestig.

Merlijn stond lang gelijk in zijn partij, maar moest op een moment concluderen dat hij wel erg slecht kwam te staan. Daarop offerde hij een stuk voor een aantal pionnen en wat tegenkansen. Nadat alle rook was opgelost, bleek dit niet de vruchten af te werpen die Merlijn gehoopt had. Helaas, nog een beetje roestig.

Zelf heb ik een vreemde seizoenstart. Ik kom namelijk goed uit openingen, dat ben ik niet gewend. In het middenspel konden mijn twee centrumpionnen naar de overkant stormen door het ontbreken van deze centrumpionnen van de tegenstander. Een misrekening zorgde ervoor dat ik een stapje te ver ging en in tijdnood verloor ik achter elkaar twee pionnen. In een bloedstollend eindspel won ik een stuk terug door een leuke matdreiging, pikte ik zelf weer een aantal pionnen op en ging ik nog door het oog van de naald om de partij niet weer in remise te laten verzanden. Nog een beetje roestig.

Als laatste hebben we dan nog de jongste strijder Ciro. Ergens in het middenspel verloor hij zijn h-pion, of was het toch een geweldig offer. Een dreiging van Txh7 op een gerokeerde koningsstelling was bijna elke zet interessant. Ciro gaf goed druk en maakte gebruik van een verkeerde zet van zijn tegenstander. In tijdnood kwam dan uiteindelijk het offer van de toren, maar lukte het niet om deze juist uit te spelen. In het restant van de partij zat een mat of eeuwigschaak er ook niet meer in. De winst had die wel ergens gemist, nog een beetje roestig.

De conclusie lijkt me duidelijk. Volgende ronde beter, dan tegen het sterke DSC.

Geef een reactie