Traditionele afsluiting doorgeefschaak morgen met twist!

NB: jeugd is klaar, dus de deur is open vanaf 19:30!

Morgen staat de laatste seniorenavond op het programma. Traditioneel is dit bij ons een doorgeefschaakavond. Normaal gesproken spelen we in één groep, spelen we alleen doorgeefschaak en worden teams meestal ingedeeld kampioen met de minst sterke, nummer twee met enerlaatste etc. Op verzoek doen we morgen een paar twists op deze afsluitavond:

  1. We spelen in gesloten groepen op sterkte van 4-6 teams.
  2. In plaats van alleen doorgeefschaak spelen we ook Bughouse!

Waarschijnlijk doen we eerst het Doorgeefschaak gedeelte, omdat dat traditioneel is voor de afsluitavond. Daarna sluiten we af met het nogal chaotisch Bughouse! Voor alle groepen zijn er prijzen voor de Doorgeefschaak- en Bughouse kampioenen!

Als je onbekend ben met de varianten op zich, staat hieronder een korte uitleg van de basis en daarna de details van beiden varianten.

Tot morgen! Ben je er niet, dan fijne vakantie!

PS: er is een mogelijkheid tot een klassieke partij als daar andere gegadigden voor zijn. Afmelden is verder niet nodig, ik deel groepen en teams ter plekke in.

In de basis is doorgeefschaak twee tegen twee: je speel met een maat samen, en ieder speelt met de tegengestelde kleur tegen het andere team. De stukken die je slaat van de tegenstander ‘geef je door’ (herkomst van de naam) aan je maat. In plaats van een zet doen kan je een van de door je maat doorgegeven stukken inzetten.

Internationaal staat het bekend als ‘bughouse’ (is ook te spelen op chess.com). In Nederland is ooit een wat afgezwakte variant bedacht wat ‘doorgeefschaak’ is genoemd. De verschillen in regels in het kort:

  • Bughouse: eigenlijk ‘anything goes’. Pionnen mogen niet op de 1e of 8e rij en er mag niet op bezette velden worden ingezet, verder mag alles! Inzetten met mat, schaak, pionnen op de zevende rij. De eerste uitslag beslist: Bughouse is dus 1-0 of 0-1, remise kan niet.
  • Doorgeefschaak: de regels van Bughouse, met als toevoeging
    • Inzetten met mat of schaak mag niet.
    • De uitslag op beiden borden telt: als een bord klaar is speelt het tweede bord door. Zodoende zijn de uitslagen dus 2-0, 1-1 of 0-2. Bij uitzondering komt 1,5-0,5 of 0,5-1,5 ook voor.
    • Voor doorgeefschaak tellen de matchpunten > bordpunten maar worden wel allebei bijgehouden.