KNSB 1 wint ook laatste pot

Het vlaggenschip was in de KNSB competitie al in de vorige ronde kampioen geworden. Afgelopen zaterdag konden we het kampioenschap extra glans geven door ongeslagen te blijven. 
We kregen een zware pot, want de nummer 2 kwam op bezoek. Het zou dus niet een makkelijke overwinning worden. Het begin was al benoemenswaardig. Arno vd Lubben was door een lege batterij van zijn navigatie gestrand in Zoetermeer en wist niet hoe hij naar de speellocatie moest komen. Een half uur na het verstrijken van de begintijd kwam hij uiteindelijk hoofdschuddend aanfietsen. 

Nu we compleet waren werd het eens tijd voor een rondje om de borden. Rinze had een interessante stelling waarbij de pionnen in het centrum opstoomde naar voren. Dit resulteerde uiteindelijk in een interessante afwikkeling van een dame tegen een toren en twee lichte stukken. Helaas was de stelling die overbleef los zand en verdronk Rinze in zijn eigen offer. Helaas. 

Wouter trok op het onderste bord de score weer gelijk. In een interessante opening offerde hij de een na de andere pion en kwam met de compensatie beter te staan. Dit resulteerde in het terugwinnen van de pionnen met een bonus. In het eindspel met een betere stelling en een pion meer wist Wouter de tegenstander te verleiden naar stukverlies. 

Arno Middelkoop hield de stand in evenwicht door een remise binnen te halen. Bij de partij van Arno werden al snel wat stukken afgeruild wat uiteindelijk een lopereindspel opleverde. Arno had inmiddels al gevraagd of remise een prima resultaat was en na instemming van ook de tegenstander werd dit even later op het uitslagenformulier genoteerd. 

Thom kon helaas niet de optimale afsluiter geven aan zijn top seizoen. Hij had pas een half puntje hoeven afstaan, maar ook dit keer moest hij genoegen nemen met remise. Daar baalde hij achteraf van, want hij vond dat die had moeten winnen. Vanuit het middenspel kwam Thom inderdaad ook beter te staan en leek hij het betere van het spel te hebben. Probeerde ook in de koningsstelling van zijn tegenstander te komen, maar kwam uiteindelijk niet verder dan wat heen en weer geschuif. 

Onze laatkomer zetten ons daarna snel op voorsprong. Meneer had al na 15 minuten zitten een lekkere stelling op het bord gekregen en leek al op de overwinning af te gaan. Onderweg verloor hij heleaas weer zijn voordeel en moest een kwaliteit weggeven. Gelukkig had hij daar nog twee pionnen voor terug, wat na een afruil van stukken vrijpionnen werden. 

Ondergetekende trok de stand weer gelijk, maar dan dus de verkeerde kant op. In de opening liet ik mijn tegenstander misschien iets te ver komen, maar toen hij een stapje te ver ging beet ik snel van me af. Met een stukoffer bracht ik de koning van mijn tegenstander in de problemen. Ik won weer wat materiaal terug, waarbij ik denk dat ik nog meer had kunnen/moeten krijgen. In het begin van het eindspel moest ik door tijdsdruk een paar snellere zetten doen, waaronder een oerdomme wat kwaliteitsverlies opleverde. Dat is niet fijn als je een toren tegen twee stukken stond. Met een stuk tegen twee pionnen probeerde ik er nog een Zoundini uit te persen, maar het zat dit keer niet mee. 

Gelukkig was daar de teamcaptain in koude dagen. Stefan wist vanuit de opening en het begin van het middenspel een pion mee te pikken. Hierdoor ontstond een zeer open middenspel met veel ruimte. Uiteindelijk leek er een grote afruil te komen, maar plots had Stefan een gewonnen eindspel op het bord. Allebei twee pionnen, maar hij met een dame en de tegenstander een toren. Stefan liet zich verleiden tot vestigingen van de tegenstander en speelde de pot prima uit. 

Ongeslagen was inmiddels behaald, maar nu we er toch waren konden we meteen de winst mee pakken. Erik speelde tegen de hoogste rating, maar kwam beter uit de opening. In het middenspel gaf Erik het initiatief een beetje over, waarna hij in het eindspel moest vrezen voor zijn leven. Nadat de tegenstander een winstplan voor Erik wilde omzeilen (Erik had het zelf niet gezien) miste hij zelf een paar correcte zetten. Hierdoor kreeg Erik de kansen om de remise te behouden en uiteindelijk alle matchpunten in de tas te steken. Zeer netjes gedaan!

Volgend seizoen mogen we de derde klasse onveilig maken. Het doel blijft hetzelfde: Kampioen worden totdat het niet meer kan. 

Geef een reactie