Aanpassing in indelingsmethode ‘Zwitsers op weerstandspunten’.

Door oplettendheid van spelers die zich afvroegen hoe kleurverdeling wordt bepaald ben ik even in de officiële indelingsmethodes gedoken en ben ik er achter gekomen dat wat ik standaard hanteerde niet gebruikelijk is.

Vanaf de tweede cyclus gebruik ik ‘Zwitsers op weerstandspunten’ met de correcte instellingen in Rokade. De volledig uitleg (die overigens bijna niet te volgen is) staat hier.

De korte versie is dat er eigenlijk weinig verandert: bekerpartijen hebben prioriteit, indelingen zijn nog steeds gebaseerd op de ranglijst en de kleurverdeling is zo eerlijk mogelijk (en nooit meer dan +2 of -2). De verschillen zitten in de indeling als scores relatief gelijk zijn, dan speelt de hoogste tegen de laagste (in zoverre dat met de rest van de indeling kan).

Lange versie

  1. Bekerpartijen volgen een willekeurige indeling en hebben prioriteit over alles.
  2. Indeling wordt bepaald door ‘puntengroepen’ van (bijna-)gelijke punten in de cyclus ranglijst: hoe deze precies worden bepaald is erg complex en verdeeld over het bovenstaande reglement, maar in het kort zijn scores die bijna gelijk zijn één groep en evt. groter als de indeling anders niet kan.
  3. Binnen de groepen wordt 1-n, 2-(n-1) etc. gebruikt, dit is degene met de meeste punten tegen degene met de minste punten, is dat gelijk dan degene met de meeste weerstandspunten tegen degene met de minste weerstandspunten.
  4. Kleurverdeling is in principe niet hoger dan +2 of lager dan -2 of drie keer achter elkaar dezelfde kleur (laatste ronde is hiervoor uitgesloten als dat nodig is voor bovenstaande). Best gerangschikte speler heeft zonder verdere verschillen zwart. Precieze regels betreft kleur staan in A5 in het KNSB reglement.
  5. In de eerste ronde van een nieuwe cyclus, waar er één puntengroep is en nul weerstandspunten, gebruik ik de ranglijst gebaseerd op de stand van de vorige cyclus en deel ik in via 1-(1/2n+1), 2-(1/2n+2), dus de nummer 1 tegen de nummer 1 van de tweede helft zodat partijen iets eerlijker zijn.
  6. In de allereerste ronde is indeling willekeurig.